Що треба знати про сказ

Дата: 10.09.2024 16:00
Кількість переглядів: 16

Що треба знати про сказ

 

Сказ - заразна хвороба людей і тварин, передається головним чином, при покусах, подряпинах, ослиненні хворими на сказ тваринами.

За період 2024 року на території Кропивницького району зареєстровано 35 випадків сказу тварин. Оголошено неблагополучними та накладено карантинні обмеження на 31 населений пункт району. В більшості цих випадків у тварин був контакт з людьми.

СКАЗ У ЛЮДЕЙ – ХВОРОБА, ЯКА НЕ ВИЛІКОВУЄТЬСЯ. ЯКЩО ЛЮДИНА ЗАХВОРІЛА, ТО У 100% ВИПАДКІВ ХВОРОБА ЗАКІНЧУЄТЬСЯ СМЕРТЮ ХВОРОГО.

Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області застерігає від необґрунтованих, необережних контактів з різними видами тварин, адже вони можуть бути в інкубаційному періоді по сказу.

При наданні допомоги хворим тваринам перш за все треба думати про своє здоров’я та життя, завжди пам’ятати про необхідність додержання правил особистої гігієни. Особливо це стосується жителів сільської місцевості, які мають власне господарство, та, на руках у яких завжди присутні мікротравми. Ці мікротравми можуть бути місцем, через яке вірус сказу проникає в організм людини при покусах, подряпинах, ослиненні хворою твариною.

Від укусів тварин часто страждають діти, тому треба постійно проводити з ними роз'яснювальну роботу про  необхідність остерігатись контактів з невідомими тваринами, особливо дикими або безпритульними. Слід нагадати дитині про обов’язковість інформування дорослих у випадку навіть незначних ушкоджень, нанесених тваринами.

При появі диких тварин на території населеного пункту необхідно вжити всіх запобіжних заходів із забезпечення безпеки себе та близьких, оскільки здорові дикі тварини, як правило, уникають зустрічі з людиною.

В разі виявлення хворої тварини необхідно повідомити ветеринарного лікаря. Не позбувайтеся тварини, яка покусала або подряпала людину. Ветеринарним фахівцем за нею буде встановлений нагляд на протязі 10 днів.

Людині, яка постраждала від покусів, подряпин чи ослинення хворою твариною, обов’язково потрібно звертатися до лікаря травматолога. Тільки він може вирішити питання проведення лікувально-профілактичних щеплень.

ПАМЯТАЙТЕ: ЗАХВОРЮВАННЯ НА СКАЗ КРАЩЕ ПОПЕРЕДИТИ!

 

 

Кропивницьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь