Вигоряння на роботі

Дата: 23.07.2024 11:26
Кількість переглядів: 27

Вигоряння на роботі може торкнутися кожного. Вигорання - фізичне та моральне виснаження, яке становить потенційну загрозу для професійного, суспільного та особистого життя. Це явище деформує стосунки з людьми, породжуючи цинізм, негативне ставлення до колег, клієнтів та себе самого.

Розвитку синдрому вигоряння може сприяти організація та характер роботи, ставлення колег, стосунки в колективі. В один момент людина відчуває, що втомилася від життя, а почуття порожнечі поглинає радість, мотивацію та ентузіазм.

Основними факторами  ризику виникнення емоційного вигоряння є:

Безперервно високий рівень професійного навантаження.

Безпорадність - відсутність можливості впливати на прийняття рішень.

Монотонність і безперспективність задач.

Невідповідність. Людина віддає більше, ніж отримує (використаний час та зусилля або застосований професіоналізм перевищують винагороду, не отримують визнання, не ведуть до професійного зростання тощо).

Розпливчасті вимоги до роботи та критерії її оцінювання.

Конфлікт між особистістю та посадовими обов'язками чи цінностями

До професійного вигорання найбільш схильні люди з певними якостями. Його виникненню сприяють перфекціонізм, схильність все контролювати, гіпервідповідальність, нездатність розслаблятись. 

‍Найчастіше страждають люди, які значною мірою схильні до співчуття, самовідданості, з високим рівнем самокритики.

Ознаками вигоряння є:

Виснаженість - відчуття фізичної та моральної втоми. Соматичні симптоми можуть включати головні болі, болі в животі, зміну апетиту або сну.

Ізоляціялюди з вигоранням зазвичай відчувають себе пригніченими. Вони можуть уникати спілкування та втрачати довіру до друзів, членів сім’ї та колег по роботі.

Фантазії про втечунезадоволені нескінченними вимогами своєї роботи або непрофесійними обов'язками, люди з вигорянням можуть фантазувати про те, щоб втекти або сховатися від усіх на самоті. У крайніх випадках вони ладні використовувати наркотики, алкоголь або їжу, щоб заглушити свій емоційний біль та втекти від перевантаження.

Дратівливість. Емоційне вигорання інколи призводить до того, що люди легко виходять з рівноваги під час спілкування з друзями, колегами та членами сім’ї.

Втрата здатності виконувати повсякденні задачі. Підготовка до робочої зустрічі, необхідність возити дітей до школи або виконувати домашні обов'язки можуть стати нездоланними труднощами для людини з синдромом вигоряння. Особливо, якщо щось іде не за планом.

Часті хвороби. Вигоряння, як і будь-який інший тривалий стрес, знижує захисні функції імунної системи та рівновагу нервової. Це, в свою чергу, робить людину більш схильною до застуди, грипу чи безсоння. Емоційне вигорання здатне призвести до проблем із психічним здоров’ям, таких як депресія чи тривога.

Моральна втома за наявності синдрому вигоряння не минає самостійно. Без лікування вона здатна призвести не лише до психічних та соціальних проблем, але й до соматичних хронічних хворіб, таких як діабет і серцево-судинні порушення.

На ранніх стадіях вигорання слід  звернути увагу на баланс відпочинку та роботи.

Насамперед, спочатку стане в пригоді функція вимкнення повідомлень на гаджетах. Не зайвим буде розслаблення та зміщення фокусу з роботи на себе. Повноцінний сон, різноманітний раціон та регулярні спортивні заняття - база емоційної стабільності та джерело сил.

Починаючи працювати, не змушуйте себе виконувати завдання з максимальною віддачею кожну хвилину та кожного дня. Встановіть межі, які дозволять вам працювати ефективно, але без надмірного напруження.

Тимчасова відпустка допоможе, але не позбавить повністю від симптомів вигорання. На не надто запущених стадіях може допомогти довга творча відпустка (1-2 місяці), під час якої ви поступово будете відновлювати свої хобі та активності, не пов’язані з професійною діяльністю, спілкування з близькими, повноцінний режим дня.

Постійна турбота про себе без відчуття провини та самоїдства - це і профілактика, і стратегія відновлення.

На жаль, коли людина опиняється на пізніх стадіях професійного виснаження, то навіть багатомісячний відпочинок не гарантує очікуваних результатів. Іноді тільки зміна професії дає можливість позбавитись від вигоряння. Тоді варто звернутися за допомогою до психотерапевта.

І пам’ятайте, одна година на тиждень, приділена лише собі та власному життю це вже свідомий та ефективний крок назустріч розв'язанню проблеми моральної втоми.

Бережіть себе та будьте здорові!

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь