Що потрібно знати про холеру

Дата: 10.07.2024 11:42
Кількість переглядів: 27

 

  

     Через російську військову агресію, масові руйнування інфраструктури та аномальну літню спеку збільшується ризик поширення кишкових інфекцій, у тому числі холери.

Випадки захворювання  холерою в Україні були зареєстровані в 1995, 1998, 1999, 2007 роках. Останній спалах холери в нашій країні стався у  2011 році в Маріуполі. Тоді за період спалаху зафіксували 33 випадки захворювання на холеру та 24 випадки вібріоносійства (збудники живуть в організмі людини, заражаючи  оточуючих, але у самої людини  захворювання не визивають). Відповідно до повідомлень із засобів масової інформації з початку війни (2022-2023) в Маріуполі також реєструвались випадки захворювання на холеру.

Холера - гостра інфекційна антропонозна хвороба (хворіють тільки люди), яку спричиняють холерні вібріони, має фекально-оральний механізм передачі інфекції, нерідко характеризується розвитком тяжкої  діареї, яка супроводжується значними порушеннями водно-іонного обміну.

Джерелом збудника інфекції є людина, що захворіла, або носій вібріонів (збудників холери).

Зазвичай, симптоми з’являються від 12 годин до 5 днів після вживання зараженої їжі або води: діарея, блювота, здуття живота, головний біль, бліда шкіра, через зневоднення організму спрага, почуття переповнення живота, слабкість і біль в м'язах, судоми, пришвидшене серцебиття, знижений тиск, сухість шкірних покривів (у тому числі слизових), підвищена температура тіла до 37-38 градусів.

Невеликий відсоток хворих страждає від гострої діареї з сильним зневодненням організму. Саме це може призвести до летального результату через кілька годин після появи перших симптомів холери.

Тому, за перших симптомів треба негайно звернутися до лікаря! У випадку вчасного звернення, холера легко піддається лікуванню.

Для профілактики холери необхідно дотримуватися таких правил: 

  • кип'ятити воду, під час кип'ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини;
  • дотримуватись елементарних правил особистої гігієни, ретельно мити руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
  • стежити за якістю харчових продуктів, не вживати їх, якщо є сумніви у дотриманні їхнього зберігання та походження;
  • мити овочі та фрукти перед вживанням, якщо є сумніви у якості води, то не вживати фрукти та овочі без термічної обробки;
  • ретельно готувати їжу, проварювати та просмажувати продукти перед вживанням.

  Не нехтуйте будь ласка нашими порадами.

 

 

Кропивницьке районне управління

Головного управління

Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Фото без опису

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь