Стихійна торгівля харчовою продукцією: потенційна небезпека для життя та здоров’я громадян
Із настанням весняно-літнього періоду в рази зростає кількість місць стихійної торгівлі продуктами харчування. Стихійна торгівля відноситься до адміністративних правопорушень, передбачених статтями 160 та 164 Кодексу України про адміністративні порушення «Торгівля з рук у невстановлених місцях» та «Порушення правил підприємницької діяльності». Тому на території України заборонено здійснювати торгівлю в невстановлених місцях. Та, не зважаючи на це, щоденно ми можемо спостерігати за стихійними ринками у різних місцях на території Кропивницького району.
Стихійна торгівля не відноситься до об’єктів державного нагляду (контролю) територіальних органів Держпродспоживслужби, але фахівці Держпродспоживслужби постійно проводять роз’яснювальну роботу щодо небезпеки харчових отруєнь, поширення інфекційних та паразитарних захворювань в результаті вживання харчових продуктів, придбаних з рук.
Стихійна торгівля харчовими продуктами несе значні ризики для здоров’я споживачів. Покупці мають усвідомлювати, що особи, які здійснюють торгівлю на стихійних ринках, не проходять періодичні медичні огляди, можуть хворіти на гострі кишкові інфекційні хвороби, туберкульоз, інші хвороби. В місцях стихійної торгівлі відсутні умови для дотримання правил особистої гігієни, миття рук після відвідування вбиральні.
Самі продукти реалізуються без документів про їх якість та безпечність, в неналежних умовах (без дотримання температурного режиму, часто просто з землі або асфальту, поблизу автомобільних доріг). Домашні молочні продукти, кулінарні вироби (торти, котлети, кров'яні та домашні ковбаси, зельц, холодець, ікра рибна тощо), м’ясні та овочеві консерви домашнього виготовлення взагалі заборонені до продажу, адже виготовлені в невідомих умовах, не проходять лабораторний контроль якості та безпечності, несуть ризик харчових отруєнь, у тому числі ботулізму, гострих кишкових та паразитарних інфекцій.
Навіть купуючи домашні овочі чи фрукти, ви маєте усвідомлювати, що господар на власний розсуд міг використовувати засоби захисту рослин від шкідників, хвороб та бур’яну, при цьому забруднюючи хімічними речовинами саму продукцію.
Тому будь-який продаж харчових продуктів у несанкціонованих місцях несе потенційну небезпеку для споживачів та є забороненим. За здійснення стихійної торгівлі передбачена адміністративна відповідальність.
Варто зазначити, що стихійна торгівля існує доти, доки на неї є попит. Тож будьмо свідомими та обираймо безпечне харчування.
Кропивницьке районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби
в Кіровоградській області