Затверджено порядок виплати компенсації членам сімей загиблих військовослужбовців за невикористані загиблими дні відпусток

Дата: 21.02.2024 08:35
Кількість переглядів: 62

16 січня 2024 року Кабінет Міністрів прийняв постанову № 37, якою затвердив Порядок виплати грошової компенсації за невикористані дні відпусток членам сімей військовослужбовців та поліцейських у разі їх загибелі (смерті).

Компенсацію можна отримати за невикористані загиблими (померлими) військовослужбовцями, поліцейськими дні щорічних основної та додаткової відпусток, додаткової відпустки військовослужбовцям (поліцейським), які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, а також додаткової відпустки загиблого (померлого) військового, на яку він набув права як ветеран війни.

Члени сімей загиблих (померлих) військовослужбовців, поліцейських можуть реалізувати право на отримання компенсації з дня його виникнення. Днем виникнення такого права є дата загибелі (смерті) військовослужбовця чи поліцейського, вказана у свідоцтві про смерть. Грошова компенсація виплачується за заявою членів сім’ї, складеною в довільній формі та поданою в паперовій або електронній формі на ім’я командира (начальника, керівника) військової частини, органу, закладу, установи, організації за місцем проходження служби загиблих (померлих) військовослужбовців, поліцейських. До заяви додаються копії:

– документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України заявника;

– реєстраційного номера облікової картки платника податків (якщо є);

– свідоцтва про смерть;

– свідоцтва про народження військовослужбовця, поліцейського - для виплати грошової компенсації батькам;

– свідоцтва про шлюб - для виплати грошової компенсації дружині (чоловікові);

– свідоцтва про народження дитини - для виплати грошової компенсації дитині;

– рішення відповідної держадміністрації, виконавчого органу або суду про встановлення опіки, піклування - для виплати грошової компенсації опікунам, піклувальникам про дітей військовослужбовця, поліцейського;

– рішення суду або нотаріально посвідченого правочину, що підтверджує факт перебування людини на утриманні військовослужбовця, поліцейського - для виплати грошової компенсації людям, які не були членами сім’ї військовослужбовця, поліцейського, але перебували на його утриманні;

– витягу з реєстру територіальної громади - для виплати грошової компенсації повнолітнім дітям, які проживали разом із військовослужбовцем, поліцейським.

Рішення щодо виплати або відмови у виплаті грошової компенсації приймає командир військової частини протягом 15 днів з дня подання заяви. Заявників про рішення повідомляють письмово. Підставами для відмови у виплаті компенсації є:

– подання заяви людиною, яка не має права на отримання компенсації;

– додавання до заяви не всіх документів, визначених Порядком (є право повторно подати заяву з повним пакетом документів).

– Рішення про відмову у виплаті грошової компенсації може бути оскаржено у судовому порядку.

– У разі письмової відмови одного з членів сім’ї загиблого (померлого) військовослужбовця, поліцейського від виплати грошової компенсації його частка рівномірно розподіляється між іншими членами сім’ї, які мають право на її отримання.

Постанова набрала чинності 17.01.2024; застосовується у частині виплати грошової компенсації за невикористані дні відпусток членам сімей військовослужбовців та поліцейських у разі їх загибелі (смерті) з 5 жовтня 2023 року.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь