Рекомендації щодо недопущення спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь під час весняної повені та паводків

Дата: 07.02.2024 08:51
Кількість переглядів: 33

 

 

    В умовах пропуску льодоходу, весняної повені, паводків можливі підтоплення жилих помешкань, гноєсховищ, сміттєзвалищ, каналізаційних споруд та інших потенційно небезпечних або епідемічно значимих об’єктів (джерела водопостачання, колодязі, харчові об’єкти, тощо). У зв’язку з цим зростає ризик виникнення інфекційних захворювань, харчових отруєнь, можливі групові випадки та спалахи гострих кишкових інфекцій. Аби вберегтися від небезпечних наслідків Кропивницьке районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Кіровоградські області рекомендує дотримуватись наступних правил.

Не використовуйте для питних потреб воду з підтоплених шахтних колодязів, артезіанських свердловин, які можуть бути забруднені хвороботворними мікроорганізмами, зокрема збудниками кишкових інфекцій, вірусного гепатиту А, лептоспірозу, яйцями та личинками гельмінтів.

У випадку підтоплення, забруднення джерел водопостачання, звертайтесь до органів місцевого самоврядування щодо забезпечення питною водою гарантованої якості з альтернативних джерел. Адже відповідно до статті 26 Закону України «Про систему громадського здоров’я», Закону України «Про питну воду та питне водопостачання», стаття 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» органи місцевого самоврядування зобов'язані забезпечити жителів міст та інших населених пунктів питною водою, якість  та безпечність якої відповідає санітарним нормам.

Не слід вживати продукти, що були підтоплені під час повені, а також забруднені та з пошкодженою упаковкою.

Для харчування використовуйте тільки продукти гарантованої якості. Обов’язково дотримуйтесь технології обробки та температурних режимів приготування страв. Ретельно промийте продукти питною водою, а при споживанні дітьми – обдайте окропом. За відсутності води гарантованої якості використовуйте тільки кип’ячену воду.

Дотримуйтесь правил особистої гігієни та слідкуйте щоб їх дотримувались діти.

Після сходу води з ґрунту необхідно:

  • очистити поверхню ґрунту на подвір’ї від бруду, переорати городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см;
  • індивідуальні вигреби та дворові вбиральні  у разі переповнення водою спорожнити за допомогою асенізаційної машини та продезінфікувати   засобом, призначеним для цього;
  • колодязі звільнити від нанесеного бруду, очистити та продезінфікувати днище і шахту, а потім додатково продезінфікувати після наповнення водою з використанням хлоровмісних препаратів - згідно методичних вказівок Міністерства охорони здоров’я на їх застосування; воду вживати в якості питної після лабораторного контролю  безпечності та якості;
  • провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів;
  • підвали, жилі приміщення очистити, просушити та обробити дезінфекційними та протигрибковими засобами. Домашній посуд продезінфікувати.

У разі появи ознак інфекційних захворювань (болі у животі, нежить, підвищення температури тіла, нудота, пронос, головний біль, пожовтіння шкіри, слизових оболонок очей, висипи на тілі, запаморочення,  поява гнійників і т.д.) терміново звертайтесь за медичною допомогою, не займайтесь самолікуванням.

Пам'ятайте, що зберегти здоров'я Вам допоможуть прості, але дієві гігієнічні заходи!

 

 

 

Кропивницьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь