Внесено зміни до Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних та збройних конфліктів

Дата: 25.07.2023 16:21
Кількість переглядів: 99

 

 

     1 червня 2023 року уряд прийняв постанову № 547, котрою вніс зміни до Порядку надання статусу дитини, яка постраждала внаслідок воєнних та збройних конфліктів. Зокрема уточнено поняття психологічного насильства, якого зазнала дитина внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів (далі — психологічне насильство). Його було визначено як моральні та психологічні страждання (травми) дитини, що не потребують доведення і які вона перенесла внаслідок її проживання/перебування в умовах воєнних дій, збройних конфліктів, тимчасової окупації, її внутрішнього переміщення або переміщення за кордон, як наслідок залишення свого місця проживання/перебування внаслідок або для уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, а також загибелі (зникнення безвісти), потрапляння у полон, смерті внаслідок отриманих у результаті збройного конфлікту поранення, контузії або каліцтва на території України чи за кордоном її батьків або одного з них — з-поміж цивільних осіб, а також її батьків або одного з них — з-поміж осіб, визначених пунктом 2 Порядку надання статусу члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2015 р. № 740.

У постанові вказано, що право на отримання статусу мають діти, а також особи, які на час воєнних дій, збройних конфліктів, збройної агресії Російської Федерації не досягли 18 років (повноліття) і в результаті цих воєнних дій, збройних конфліктів чи збройної агресії отримали поранення, контузію, каліцтво; зазнали фізичного, сексуального насильства; були викрадені або незаконно вивезені за межі України; залучалися до участі у діях воєнізованих чи збройних формувань; незаконно утримувалися, у тому числі в полоні; зазнали психологічного насильства.

Пункт 5 викладено в новій редакції: «Статус надається органом опіки та піклування за задекларованим/зареєстрованим місцем проживання/перебування дитини як внутрішньо переміщеної особи, за місцем звернення, якщо місце проживання/перебування дитини не задеклароване/не зареєстроване або задеклароване/зареєстроване на території, на якій ведуться (велися) бойові дії, або на території, тимчасово окупованій Російською Федерацією, або за місцем виявлення такої дитини місцевими органами виконавчої влади та/або органами місцевого самоврядування». Також до переліку документів, які необхідно надати для отримання відповідного статусу, додали: паспорта громадянина України, виготовленого у формі книжечки (за наявності); паспорта громадянина України або паспорта громадянина України для виїзду за кордон у формі е-паспорта або е-паспорта для виїзду за кордон (за наявності); витягу з реєстру територіальної громади (за наявності).

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь