Кликала на допомогу, а отримала штраф

Дата: 24.04.2023 10:40
Кількість переглядів: 144

 

#кейс_БПД

До Кобеляцького бюро правової допомоги, що на Полтавщині, звернулася пані Антоніна. Вона отримала лист з виконавчої служби, що оштрафована на 850 грн за завідомо неправдивий виклик поліції та екстреної медичної служби (за ст. 183 КУпАП).

Річ у тім, що Антоніна живе разом зі своєю донькою, у якої шизофренія. Одного дня жінка забула ключі, а коли повернулась додому, двері їй ніхто не відчинив. Вона дзвонила доньці на мобільний, стукала у двері, проте відповіді не було. Тоді Антоніна злякалась, що з донькою щось трапилось, і подзвонила на 102. Проте одразу після приїзду поліції донька таки відчинила двері та сказала, що не чула ні викликів на телефон, ні стукоту у двері.

Поліція вважала це хибним викликом, тому Антоніну й оштрафували. Але жінка з цим не погоджувалась,адже думала , що були підстави хвилюватися. Тому по допомогу звернулася до системи БПД.

Допомагати Антоніні взялась юристка бюро Ілона Бобрищева.

«Ст. 183 КУпАП передбачає відповідальність за завідомо неправдивий виклик правоохоронців та екстрених служб, коли людина викликає представника спеціальної служби нібито для надання допомоги, знаючи наперед про те, що в цьому немає ніякої необхідності. У нашому випадку навряд чи схвильована жінка, яка не знала, чому її хвора донька не відчиняє двері, хотіла в цей момент жартувати з поліцією», — розповідає Ілона Бобрищева.

Тож юристка склала та направила до суду позовну заяву про скасування постанови про притягнення до адміністративної відповідальності.

Суд дослідив обставини, заслухав позицію юристки, пояснення Антоніни, поліцейського, свідків, дослідив матеріали справи. Позов було задоволено — справу про адміністративне провадження постановлено закрити у зв’язку із відсутністю події та складу адміністративного правопорушення.

Антоніна тепер не повинна платити штраф.

Ця справа у Єдиному державному реєстрі судових рішень № 532/1967/22

#LegalAid #БПД #ПравоваДопомога

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь