Стихійні звалища - шкода для здоров’я людини

Дата: 31.03.2023 14:55
Кількість переглядів: 90

 

 

Питання поводження з побутовими відходами у сучасному світі є дуже актуальним. Адже із зростанням споживчих можливостей населення збільшується й кількість відходів, що утворюється. На сучасному етапі розвитку суспільства кожна людина, за даними статистики, в середньому за одну добу створює від 2 до 3 кг твердих побутових відходів. Їх утилізація у невстановлених місцях видалення відходів приводить до утворення стихійних сміттєзвалищ. Саме вони є одним із основних джерел забруднення навколишнього середовища.

Неправильне поводження з відходами негативно позначається не тільки на довкіллі, а й на здоров’ї населення. Жоден із таких самовільно створених пунктів скидання відходів не обладнаний відповідним чином, тож продукти гниття і розпаду потрапляють у ґрунт та ґрунтові води. Фільтрація забруднюючих речовин із цих сміттєзвалищ іде в підземний водоносний горизонт, потрапляє в колодязі та свердловини, з яких люди п’ють воду. Температура гниття подекуди настільки висока, що часто призводить до займання, в результаті чого вивільняються небезпечні, а часом і канцерогенні речовини, які викликають захворювання дихальних шляхів, знижують імунітет людини.

Зазначимо, що дим від горіння сміття містить у своєму складі оксид азоту, чадний газ, важкі метали та одну з найотрутніших для організму речовин – діоксин. А з тліючого листя і бадилля виділяється бензопірен, що здатний викликати у людей онкологічні захворювання.

Крім того такі смітники – це середовище для розмноження комах та гризунів, які є збудниками та носіями різних інфекційних захворювань: лептоспіроз, сказ, енцефаліт, чума тощо.

Відтак, відповідно до Закону України «Про відходи» та державних санітарних правил планування та забудови населених пунктів, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19.06.1996 № 173, забороняється влаштування неорганізованих звалищ для побутових і промислових відходів.

Благоустрій – це візитна картка кожного населеного пункту. Тож, не будьмо байдужими, бережімо навколишнє середовище та своє здоров’я!

 

Кропивницьке районне управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Кіровоградській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь