Профілактика метгемоглобінемії

Дата: 24.01.2023 10:34
Кількість переглядів: 108

 

 

Метгемоглобінемія – захворювання яке характеризується підвищеним рівнем метгемоглобіну в крові.

Метгемоглобін  не здатний вступати в зворотну реакцію з киснем і переносити його до всіх органів організму людини та може спричинити розвиток прогресуючої гіпоксії в тканинах організму.

Групами підвищеного ризику розвитку метгемоглобінемії є: немовлята віком до 1 року, які перебувають на штучному вигодовуванні з використанням колодязної води та особи похилого віку, хворі на анемію, із захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем.

До захворювання на метгемоглобінемію призводить вживання питної води з шахтних колодязів, що містить нітрати понад допустимий рівень.

Нітрати є постійними складниками природних вод. Якщо їх концентрація в питній воді не перевищує 50 мг/л, то така вода не шкідлива для вживання. Підвищена концентрація нітратів обумовлюється використанням мінеральних та органічних добрив неподалік шахтних колодязів, забрудненням грунтових вод стічними водами, порушенням правил при будівництві вигрібних ям, надвірних туалетів, місць утримання худоби. 

У дітей гіпоксія зовні проявляється посинінням шкіри навколо рота, посинінням шкіри на руках і ступнях. Тому цю хворобу ще називають «блакитний синдром немовлят». У дітей, вражених цією хворобою, також може бути блювання, пронос, збільшення слиноутворення. Гостре нітратне отруєння у немовлят в 7–8% випадків закінчується смертю.

З метою запобігання негативному впливу нітратів на здоров’я населення та виникненню отруєнь і захворювань, Кропивницьке районне управління рекомендує:

не використовувати воду з шахтних колодязів для приготування дитячого харчування - якщо вода не досліджена або вміст нітратів перевищує допустимий рівень;

не застосовувати в приватному секторі мінеральні та органічні добрива в зоні впливу на грунтові води, якими живляться шахтні колодязі.

не складувати гній від домашніх тварин, не розміщувати вбиральні, вигрібні ями ближче 20 м від колодязів та свердловин;

дотримуватися гігієнічних вимог при облаштуванні та експлуатації колодязів (ізолювання стін колодязів, облаштування навколо нього глиняного замка, огородження, навісу);

місця облаштування шахтних колодязів слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території, яка знаходиться вище за течією ґрунтових вод не менше ніж 20 м від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації та місць утримання худоби.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь