Які особливості припинення трудового договору в умовах спрощеного режиму регулювання трудових відносин?

Дата: 09.09.2022 14:43
Кількість переглядів: 168

 

 

Припинення трудового договору, його розірвання з ініціативи працівника або роботодавця здійснюються з підстав та у порядку, що встановлені Кодексом законів про працю України (далі – Кодекс, із змінами – у т. ч., внесеними Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження на підприємницьку діяльність», що набрав чинності з 19 серпня цього року). Окремі особливості припинення договору визначені ст. 49-8 главиIII«Спрощений режим регулювання трудових відносин»Кодексу.

Розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця з підстав не передбачених Кодексом здійснюється з обґрунтуванням (зазначенням) причин такого розірвання та з наданням працівнику компенсаційної виплати в розмірі та у порядку, визначених трудовим договором, але не менше:

  • половини мінімальної заробітної плати - якщо сума періодів роботи працівника у цього роботодавця становить не більше 30 днів;
  • мінімальної заробітної плати - якщо сума періодів роботи працівника у цього роботодавця становить понад 30 днів;
  • трьох мінімальних заробітних плат - якщо сума періодів роботи працівника у цього роботодавця становить понад один рік;
  • п’яти мінімальних заробітних плат - якщо сума періодів роботи працівника у цього роботодавця становить понад два роки.

Трудовий договір розривається за ініціативою роботодавця шляхом підписання додаткової угоди про розірвання трудового договору або в односторонньому порядку шляхом надсилання працівнику у спосіб, визначений трудовим договором, або рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення офіційного повідомлення про розірвання трудового договору.

У разі надсилання працівнику повідомлення про розірвання трудового договору засобами поштового зв’язку трудовий договір вважається розірваним з наступного робочого дня після дати вручення працівнику офіційного повідомлення роботодавця про розірвання трудового договору або через сім календарних днів з дня надходження поштового відправлення роботодавця у поштове відділення за адресою працівника.

Працівник і роботодавець за їх згодою можуть визначати у трудовому договорі також інші, крім встановлених Кодексом, підстави припинення або розірвання трудового договору.

Текст Кодексу тут:https://cutt.ly/aX8xNRU.

Є питання сфери зайнятості? Зверніться до найближчого центру зайнятості чи філії за місцем вашого перебування або за телефонами, розміщеними тут:https://cutt.ly/oJ8G2q9.

Крім того, ми є у Telegramhttps://t.me/DCZWorkNowBbot

 

Кіровоградський обласний центр зайнятості

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь