EU4Skills: відповідальність, комунікативність та цифрова обізнаність – затребувані навички у сучасних роботодавців

Дата: 09.02.2022 16:08
Кількість переглядів: 178

 

Сьогодні у Кропивницькому для представників закладів професійно-технічної освіти були презентовані результати дослідження, що проводилося у рамках реалізації пілотного проєкту з відпрацювання методологічних підходів щодо розробки прогнозних показників потреби в кадрах для формування регіонального замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів.

До онлайн-презентації долучилисяпредставники Департаменту освіти і науки облдержадміністрації таНавчально-методичного кабінету професійно-технічної освіти в області.

Розпочав презентацію заступник директора обласного центру зайнятості Богдан Стоян з інформації про практичну складову результатів дослідження для різних цільових груп.Наприклад, учнямзагальноосвітніх навчальних закладівці результати допоможуть у виборі майбутньоїпрофесії; учні професійно-технічних навчальних закладів зможуть дізнатися про вимоги роботодавців до працівників та їхніх навичок;наймані працівники, шукачі роботи зрозуміють для себе про необхідність підвищення професійних компетенцій, аби відповідати кваліфікаційним вимогам роботодавців;для працівників освіти – це висновки щодо підходів до організації навчального процесу, аби учні були затребувані на ринку праці та ін. Усі ці складові сприятимуть поєднанню інтересів усіх учасників ринку праці.

Відповідно до результатів щорічного опитування роботодавців було встановлено, що роботодавці переважно потребували працівників робітничих професій. Найчастіше наймали працівників професійних груп водіїв та робітників з обслуговування пересувної техніки. Для більшості роботодавців труднощі під часдобору працівників були зумовлені фактичною відсутністю кандидатів на посади, відсутністю у них необхідного освітнього рівня, а також  необхідного досвіду. «Значна частка роботодавців (54%) протягом останніх 12 місяців здійснювала перенавчання або підвищення кваліфікації персоналу», – констатував Б. Стоян.

Серед репрезентованих розділів детально зупинився на результатах статистичного дослідження щодо закладів професійної (професійно-технічної) освіти, чисельності випускників закладів професійної (професійно-технічної) освіти та професій, які найбільше здобували учні в них, та результатах опитувань випускників. 

Акцентував увагу на труднощах роботодавців під час добору працівників, навичках, затребуваних на підприємствах,  на проходженні виробничої практики учнів профтехучилищ тощо. «Найбільш затребуваною серед навичок у працівників роботодавці вважають відповідальність. Про це повідомили 60% роботодавців. 43% вважають важливим у працівників орієнтованість на результат, 38% – уміння працювати в команді»,  – повідомив Б. Стоян. Ще 41% роботодавців повідомили, що мають попит на комунікативні та цифрові навички у працівників. 

Алла Шолудько, директор Навчально-методичного кабінету професійно-технічної освіти в Кіровоградській області, повідомила: «Для нас дуже важливо, що наша область була однією із 10 регіонів, де проводилось дослідження. Та інформація, яку ми можемо отримувати від таких досліджень, сприятиме якісному формуванню регіонального замовлення на підготовку кадрів, дасть нам можливість зробити ключові акценти на затребуваності фахівців робітничих професій у роботодавців. Міністерство освіти і науки України  має намір запровадити щорічні опитування випускників. Від того, наскільки якісно ця робота буде проводитися,залежатимезважений підхід під час формування регіонального замовлення та підготовки працівників робітничих професій, а від цього і наповнюваність груп слухачів, ав майбутньому затребуваність наших фахівців на ринку праці».

Наостанок Б. Стоян підкреслив, що результати дослідження, викладені у комплексному звіті,включають чималий обсяг інформації, з якою можна ознайомитися у “хмарному” середовищі за посиланням:https://drive.google.com/.../1eTOg4RzQGwor6pCr4ha2ifVuxX9...

 

 

Відділ організаційно-інформаційної роботи та архівної справи обласного центру зайнятості

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь