Якщо ви отримуєте пенсію через банк…

Дата: 05.10.2021 10:26
Кількість переглядів: 328

Іноді, за певних причин пенсіонер, який отримує пенсію через банківську установу, не знімає кошти з рахунку чи виплата пенсіїздійснюється за довіреністю (порядок оформлення і строк дії якої визначається законом).

У таких випадках пунктом 16 Порядку виплатипенсій та грошовоїдопомоги через поточнірахунки в банках (далі – Порядок) передбачено, якщо суми пенсії одержуються за довіреністю більш як один рік або не одержуються з поточного рахунка більш як один рік, уповноважений банк зобов’язаний повідомити про це відповідному органу Пенсійного фонду, а одержувач – подати нову заяву до органу Пенсійного фонду.

Дії пенсіонера

Зазначена заява подається одержувачем особисто до відділу обслуговування громадян (сервісного центру) за місцем фактичного проживання. Таку жзаявуможенадатиі банківськаустановапіслязверненняодержувача до неї.

Дії пенсійників

Щомісяця після отримання зазначених списків з банківських установ спеціалістами головного управління надсилаються листи-повідомлення пенсіонерам, які зазначені у списках.

Якщо нову заяву не подано…

У разі невиконання пенсіонером цієї умови протягом місяця з дати направлення повідомлення, перерахування пенсії на поточний рахунок у банківськійустанові припиняється та в подальшому виплатапенсії здійснюється через відділення поштового зв’язку за місцем фактичного проживання пенсіонера.

Законодавча база

Відповідно до статті 47 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, пенсія виплачується щомісяця, у строк не пізніше 25 числа місяця, за який виплачується пенсія, виключно в грошовій формі за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України організаціями, що здійснюють виплату і доставку пенсій, або через установи банків.

Виплата пенсії банківськими установами здійснюється відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.1999 № 1596.

 

 

Наталія КОПАЧ, начальник управління з питань виплати пенсій

головного управління Пенсійного фонду України

в Кіровоградській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь