МАСЛЯНА У СУБОТЦІ ПРИЙШЛА, МЛИНЦІВ ГОРУ ПРИНЕСЛА

Дата: 02.03.2020 09:25
Кількість переглядів: 554

Людно та гамірно було біля Суботцівського будинку культури, багато бажаючих прийшло, щоб відсвяткувати Масляну, провести зиму, зустріти весну.

Привітала односельців зі святом тимчасово здійснююча повноваження Суботцівського сільського голови Тетяна Стрельцова.

«Понад тридцять років чомусь Масляну у Суботцях не святкували, – говорить вона. І перший млинець не видався комом, а вдався на славу. Адже дуже багато людей зібралося, у гарному настрої, святково одягненні, а це говорить про те, що людям потрібно організовувати масові гуляння. Такі святкування згуртовують, перезавантажують від буденних справ, спонукають до дій на добробут території, вселяють віру у краще майбутнє та заряджають енергією. Цілу гору смачних млинців для жителів села напекли працівники Суботцівської сільської ради, а працівники будинку культури підготували цікаву розважальну програму».

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Розпочалося святкування театралізованим обрядовим дійством. Як за давнім народним звичаєм у прощену неділю хлопці у дівчат пробачення просили та задобрювали подарунками. Щоб дівчата зняли «колодки», які їм пов’язали раніше. У давнину свято Колодія святкували у Масляничний тиждень, він ще називався Бабським тижнем, тому що упродовж семи днів чоловіки належно слухалися жінок, навіть витримували їхнє збиткування. Власне ж колодій – це символ родючості, шлюбу. Тож дівчата жартома «карали» тих парубків, які протягом року не знайшли собі пари і не одружилися. Таким «порушникам» чіпляли до ноги колодку, обплетену стрічками та квітами. Парубок мусив волочити її за собою поки не відкупиться. Тож Суботцівські парубки гарними словами та подарунками випросили прощення у дівчат, а вони в свою чергу звільнили їх від «колодок». Порозумівшись, молодь водила хороводи під українські пісні у виконанні солістів Будинку культури.

Фото без опису

Фото без опису

У конкурсно-розважальній програмі брали участь всі бажаючі: кидали валянок, стрибали в мішках, одягали на спритність вишиванку та підперезувалися, свистіли найгучніше і танцювали найзавзятіше. Переможці та учасники отримали призи.

Фото без опису

Найсмачнішим конкурсом став конкурс з поїдання млинців. Учасники і млинців наїлися та ще й подарунки отримали.

Фото без опису

Гарні українські пісні лунали у виконанні Василя Куцова, Тетяни Лакатош та Анжели Балановської. Всією дружньою громадою спалили опудало зими та посмакували млинцями з медом та сметаною.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь