ГМО СОРТИ. ЧИ ВАРТО РИЗИКУВАТИ?

Дата: 10.08.2022 14:32
Кількість переглядів: 1130

Фото без опису

 

Починаючи з кінцяминулогостоліття ГМО активно застосовується в сільськомугосподарстві. Найбільшіплощівирощування ГМО культур в США, Бразилії, Аргентині, Канаді, Індії та Китаї. Європейські ж країниставляться до ГМО дещо з острахом та застереженням.

Генетичномодифікованийорганізм (ГМО) – цеживийорганізм, генотип якогобулозміненоштучним шляхом за допомогоюновихметодівгенноїінженерії. Основна мета застосування ГМО в сільськомугосподарстві – збільшенняурожайності, відповіднопродуктівхарчування, забезпеченнястійкості до шкідників, гербіцидів і абіотичнихфакторів, покращенняякостіпродукції та уникнення голоду мільярдів людей.

На сьогодні про ГМО більшепитань, ніжвідповідей. Тривалий час різнимикраїнамипроводятьсядослідження та моніторингищодовпливу ГМО, протенаразіпроцестриває і остаточнівисновкищодобезпечності ГМО щепопереду.

Вартозазначити, щобільшістькраїн-партнерів (понад 130 держав світу) категорично обмежиливвезення та використання ГМО. Причиною є побоюваннящодоїхньоговпливуназдоров'ялюдини та навколишнєприроднесередовище.

Україна за результатами 2019-2020 маркетингового року в сукупності за обсягомекспортувсіхзернових культур стала другим експортером в світіпісля США, протемалимісцевипадкиповернення ГМО продукції з країн-імпортерів до постачальниківпродукції з України. Такікомпаніїпотрапилив так званий «чорний список» як суб’єкти, які не виконуютьумовиконтрактів, щозагаломвпливає на іміджУкраїни.

Враховуючивідсутністьзареєстрованих ГМО сортіврослин в Україні на даний час їхвикористання ЗАБОРОНЕНЕ. Тому нашим головнимзавданням є дотриманнявимог як вітчизняногозаконодавства, так і вимогкраїн-імпортерів.

Основнікультури, сортиякихстворені за допомогою ГМО – кукурудза, пшениця, соя, буряк та ріпак. Незабаромрозпочнетьсяпосівнакампаніяозимих культур, у тому числіріпаку. Тому на часіпитаннявиборунасіння. Як же убезпечити себе відкупівлі на посів ГМО сорту?

По-перше, треба пересвідчитись у наявностісертифіката про сортовіякостінасіння, якийвидається при умові, що сорт занесений до Реєструсортіврослин, придатних для поширення в Україні, та відповідаєсортовимякостям.

По-друге, сертифікат про посівніякостінасіння таких культур як кукурудза, пшениця, соя, ріпак, буряквидаютьсялише за умовиперевірки такого насіння на вміст ГМО (протокол випробувань).

Данідокументи на вимогупокупцязобов’язанийнадативиробник/постачальник (посередник), якийреалізуєпосівнийматеріал.

З метою виконаннянаціональнихзаконів та підтриманняіміджуУкраїни в світі як добросовісного партнера будьмосвідомими у використані ГМО сортіврослин!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь