Антифейки про вакцинацію від COVID-19 (Частина 4)

Дата: 17.11.2021 09:31
Кількість переглядів: 312

1. Фейк: Вакцина AstraZenсa/Covishield спричиняє анафілактичний шок.

Факт: Висновок Комітету з оцінки ризиків фармакологічного нагляду Європейського агентства з лікарських засобів (ЕМА) заявляє, що аналіз даних не виявив зв’язку між вакциною та алергічною реакцією у більшості випадків. 

Проте водночас ЕМА зазначає, що анафілаксія — відомий побічний ефект, який зрідка може проявитися після щеплення, і він враховується після розгортання вакцинації AstraZenсa/Covishield як можливий.

 

2. Фейк: Вакцина AstraZeneca створена з використанням клітин абортованих плодів

Факт: Для розробки вакцини AstraZeneca і справді використовували клітинну лінію HEK 293, яка походить від плоду, абортованого в Нідерландах у 1973 році. Відтоді ці ембріональні клітини продовжують розмножувати та використовувати у різних дослідженнях. 

Проте, ту вагітність перервали не з науковою метою. Сама вакцина не містить таких клітин. Тим більше ніхто спеціально не робить абортів, щоб отримати клітини ембріонів для створення вакцини.

 

3. Фейк: В інтернеті з'явився “калькулятор” черги на вакцинацію проти COVID-19, який став популярним серед населення. Він прораховує наявні темпи вакцинації та “прогнозує” щеплення людей не з груп ризику не раніше 2040 року

Факт: Некоректно використовувати дані кількості щеплених на старті вакцинації. Адже кампанія з імунізації проти COVID-19 в Україні розгортається поетапно, відповідно до наявної кількості вакцин в країні. Наразі в пунктах щеплень та мобільними бригадами вакцинують медичний персонал, соцпрацівників і військових. З надходженням нових партій вакцин збільшуватиметься кількість пунктів щеплень та мобільних бригад, відповідно зростатимуть темпи імунізації, а також розпочнеться вакцинація інших категорій населення. 

 

4. Міф:  Відео з вакцинацією публічних осіб проти COVID-19 підроблені

Факт: Мережею поширюється міф, що щеплення публічних осіб на камеру - це підробка. Одним з “доказів” цього стало відео, на якому показують шприц із голкою, що ховається. Нібито саме такі шприци використовують, щоб створити ілюзію того, як високопосадовцям уводять вакцину. Насправді це просто спеціальні шприци з автоматичною системою безпеки, голка яких після використання автоматично ховається у поршень шприца, щоб їх не можна було застосовувати повторно і щоб ними не можна було випадково вколотися та інфікуватися. Такими шприцами робили щеплення проти COVID-19 у Великій Британії. До того ж вакцинація публічних осіб проти COVID-19 часто відбувається у прямому ефірі в присутності операторів та журналістів. Вони можуть засвідчити, що використовуються справжні шприци та вакцина.

 

5. Міф: Щеплення другою дозою вакцини AstraZeneca відклали на 12 тижнів, через те що в Україні бракує вакцини

Факт: За результатами чотирьох досліджень, опублікованих у медичному журналі The Lancet в березні цього року, ефективність вакцини AstraZeneca  після двох стандартних доз, введених з інтервалом 12 тижнів або довше, зростала до 81,3%. Тому Міністерство охорони здоров'я України схвалило рекомендації збільшити інтервал між введенням першої та другої доз вакцини Covishield/AstraZeneca до 12 тижнів.

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь