Держпродспоживслужба інформує!

Дата: 22.03.2021 08:17
Кількість переглядів: 1105

«Ботулізм»

Ботулізм – гостре токсико-інфекційне захворювання із групи сапрозоонозів з фекально-оральним механізмом передачі, розвивається внаслідок вживання харчових продуктів, в яких відбулося накопичення токсину збудника, вражає нервову систему, що призводить до тяжких наслідків.

Причиною ботулізму є консерви – рибні, м'ясні, рідше – овочеві, якщо в процесі приготування продукти були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені, транспортувалися або зберігалися неналежним чином. Мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти, тому консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути небезпечними.

Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Варто пам’ятати, що ботулізм має чітко виражену сезонність. Підйом захворюваності спостерігається у травні–червні.

У 2021 році вже зареєстровано перші випадки. Так, наприклад, жителька Черкащини вживала домашні м’ясні консерви, під час приготування яких, не дотримувались санітарних правил та технології приготування. Житель Кіровоградщини, захворів після вживання домашніх маринованих грибів.У  Хмельницькій області чоловік помер внаслідок отруєння консервованими грибами домашнього виготовлення. В Одесі від ботулізму помер чоловік, який захворів після вживання в’яленої риби, придбаної на стихійному ринку.

Профілактика захворювання:

  • при домашньому консервуванні необхідно дотримуватися всіх правил гігієни;
  • ретельно вимити городину перед консервуванням, промити та звільнити від нутрощів рибу перед засолом;
  • не рекомендовано консервувати гриби у герметично закритих банках в домашніх умовах, тому що складно повністю звільнити їх від мікрочастинок ґрунту;
  • при домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову або лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище;
  • добре стерилізувати банки і кришки безпосередньо перед закладанням продуктів;
  • не вживати «бомбажні» консерви (здуті банки, кришки);
  • не купувати домашні консерви, в’ялену, копчену, солону рибу й інші продукти харчування в місцях стихійної торгівлі.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь