Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про автоматичне продовження низки соціальних виплат з 1 січня 2023 року

Дата: 09.01.2023 16:18
Кількість переглядів: 462

 

30 листопада 2022 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України №1320 від 15 листопада 2022 року № 1320 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо призначення окремих видів державної допомоги та соціальних стипендій», якою внесені зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 7 березня 2022 р. № 214 «Деякі питання надання державної соціальної допомоги та пільг на період введення воєнного стану». Відповідно до неї, автоматичне нарахування державної соціальної допомоги та пільг під час воєнного стану припиняється. 

Передбачалось, що автоматичне нарахування всіх видів державної допомоги буде продовжено лише для тих громадян, які проживають на тимчасово окупованих територіях України або у зоні ведення бойових дій.

Така ситуація могла б призвести до соціальної напруги та надмірного навантаження на органи соціального захисту та центри надання адміністративних послуг, зокрема через нестабільність електропостачання та часті повітряні тривоги, оскільки значній кількості громадян потрібно було б подавати заяви для поновлення або продовження виплат.

Для вирішення цієї проблеми було ухвалено постанову про автоматичне продовження виплат та допомог, зокрема з 1 січня 2023 року будуть автоматично продовжені такі соціальні виплати та допомоги:

üна дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;

üна дітей, хворих на тяжкі захворювання;

üдітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів;

üособам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю;

üособам, які здійснюють догляд за особами з інвалідністю І та ІІ внаслідок психічного розладу;

üособам, які не мають права на пенсію;

üособам з інвалідністю.

Також продовжено до 31 грудня 2023 року перехідний період для виплати щомісячних компенсаційних виплат непрацюючій працездатній особі, яка доглядає за особою з інвалідністю I групи, а також за особою, яка досягла 80-річного віку.

Звертаємо увагу, що внутрішньо переміщені особи також продовжать автоматично отримувати допомогу на проживання з 1 січня 2023 року, без необхідності додаткових звернень до органів соціального захисту до завершення воєнного стану та ще одного місяця після цього.

Посилання на джерело - https://www.kmu.gov.ua/news/uriad-ukhvalyv-avtomatychne-prodovzhennia-nyzky-sotsialnykh-vyplat-z-1-sichnia-2023-roku

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь