"Доступні ліки"

Дата: 24.04.2017 09:55
Кількість переглядів: 534

На виконання Постанови Кабінету Міністрів України від 17 березня 2017 року № 152 «Про забезпечення доступності лікарських засобів»   в Знам’янському районі розпочато програму «Доступні ліки».  Для реалізації програми протягом 2017 року за цільовою державною субвенцією отримано коштів на суму 294 500 грн.

 За програмою реімбурсації (відшкодування вартості ліків) в Знам’янському районі працюють дві аптеки – КП «Районна аптечна мережа» та ПАТ  «Ліки Кіровоградщини», які  стали учасниками урядової програми, підписавши з КЗ «Знам’янський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» відповідні угоди про співпрацю. Тож, тепер держава відшкодовуватиме їм кошти за ті ліки, що будуть відпущені пацієнтам згідно з лікарськими рецептами.

Саме лікарський рецепт — головна умова, за якою хворий може отримати ліки за діючою програмою. Отримати його можна у  лікарів загальної практики–сімейної медицини,  дільничних терапевтів та педіатрів центру первинної медико-санітарної допомоги. Маючи такий рецепт, українські пацієнти зможуть безкоштовно або з незначною доплатою отримати ліки для лікування серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми. «Пріоритетність надали лікуванню цих хвороб, оскільки саме вони найбільше впливають на показники захворюваності та смертності населення», — пояснює позицію урядовців головний лікар КЗ «Знам’янський районний центр первинної медико-санітарної допомоги» Гречина Н.І..

Важливо знати й те,  що держава компенсуватиме вартість найдешевшого лікарського засобу із програми «Доступні ліки». Дорожчий препарат можна буде отримати, доплативши різницю. Скільки саме доведеться доплачувати, пацієнт довідається лише під час отримання ліків в аптечній установі, де йому можуть запропонувати на вибір кілька найменувань лікарських засобів. Але у будь — якому разі, доплата буде несуттєвою. Держава на визначений перелік ліків встановила референтну (середню) ціну. У Міністерстві охорони здоров’я актуальність програми пояснюють так: «Ціни на ліки в Україні не відповідають рівню доходів українців і часто навіть перевищують ціни в сусідніх європейських країнах. Встановлення референтної ціни — справедливий і вимушений крок».

Отже, програма «Доступні ліки» запрацювала і є всі підстави говорити, що для більшості наших земляків вона буде корисною. Слід зазначити інформацію до відома: у кожному аптечному закладі, що бере участь в урядовій програмі «Доступні ліки», обов’язково має бути наявний найдешевший препарат та перелік цін відшкодування. Аптека звітуватиме про продаж лікарських засобів, котрі підлягають відшкодуванню, та отримуватиме повернення коштів з місцевих бюджетів протягом п’яти робочих днів після подачі звітності.

За матеріалами: www.zn.kr-admin.gov.ua 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь